Jag njuter ofta av kalla vinterbad i havet. Lyckokänslan som infinner sig är underbar och den sitter i länge. Konstigt nog så fryser jag inte efteråt utan känner mig både varm och glad. Att kallbada har blivit något av en trend på senare tid. Men visste du att Sveriges första kallbadhus öppnade redan på 1800-talet och fenomenet lär ha funnits långt före det. Men vad händer då i kroppen när vi kallbadar och är det verkligen bra för vår hälsa?
När vi utsätter vår kropp för kyla svarar kroppen genom att aktivera vår så kallade flykt- eller kamprespons. Blodet snurrar runt i kroppens centrala delar och skickar ut stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol för att höja blodsockret. Dessutom frigörs ett fyrverkeri av endorfiner, som också brukar kallas kroppens eget morfin, eftersom det fungerar antidepressivt och dämpar nedstämdhet. Kroppen signalerar till hjärtat att börja slå snabbare och snabba upp andningen som ett sätt att värma upp kroppen. Detta motverkar trötthet och gör att vi känner oss piggare och mer aktiva. Regelbundna kallbad hjälper oss att bättre hantera andra typer av stress, eftersom kroppen så småningom lär sig reglera stresshormonerna.
Ny svensk forskning visar nu att även det farliga vita bukfettet, som ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, kan förbrännas och omvandlas till nyttigt brunt fett vid sträng kyla.
En annan sak som händer i kroppen hos de som vinterbadar kontinuerligt är att kroppen omvandlar det skadliga vita fettet till brun fettvävnad. Brun fettvävnad ger en bättre blodcirkulation och ökar förbränningen och omvandlar energi till värme. Det är till exempel den som hjälper nyfödda barn att hålla en normal kroppstemperatur. Hos vuxna minskar det bruna fettet med åren, men hos vinterbadare har man alltså sett mer brun fettvävnad än hos andra. Fetmaforskare skiljer mellan vitt fett, som utgör majoriteten av fettet hos människor och som deponerar överbliven energi, och brunt fett, som alstrar värme genom att förbränna energi. Så att bada kallt och sätta kroppen ur sitt jämviktstillstånd har många positiva fördelar. Förutom ovan nämnda har forskning visat att det finns en lägre risk för infektioner, minskad inflammationsgrad och bättre stresskontroll. Man blir helt enkelt både gladare och friskare av att vinterbada.
En finsk studie har undersökt hälsoeffekterna efter fyra månaders regelbundna kallbad. I denna studie mättes deltagarnas hälsa både före och efter undersökningen.
Här är de positiva effekterna av kallbad:
- Adrenalinet stiger vilket medför en känsla av triumf, både under och efter doppet.
- Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor.
- Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.
- Kallbad upplevs motverka trötthet och utmattning, förbättra humöret och stärka självförtroendet.
- Många individer som kallbadar säger sig få en ökad livskvalitet.
- Kallbadet gav smärtlindrande effekt för de med reumatism, fibromyalgi och även astma.
- Blodtrycket sänks, även i vila.
- Blodcirkulationen ökar.
Det finns med andra ord många fördelar med att kallbada regelbundet. Faktum är att vinterbad ger dig samma belöningshormoner som du får när du tränar. Det sägs att ett 10 sekunders kallbad motsvarar 20 minuters löpning när det kommer till belöningshormoner i kroppen. Och ju längre du badar, desto mer belöning!
Det finns dock vissa som bör vara försiktiga med att bada riktigt kallt, och det är de som har högt blodtryck eller problem med hjärtsjukdomar. Är man osäker är det alltid smart att rådfråga sin läkare innan man slänger sig i det kalla vattnet.
Tips för dig som vill komma igång med vinterbad!
|